2022-01-13 13:18:37• hírek • Szatmár.ro

Körforgalmakat és jelzőlámpákkal kapcsolatos változtatásokat szeretnének a szatmáriak – mutatjuk a legújabb javaslatokat

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál hétfőn egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeznek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, amit hajlandóak velünk meg is osztani, bízhatnak benne, hogy javaslatuk halló fülekre talál és megvalósításra is kerül, hiszen a város polgármesteri hivatala is partnere e kezdeményezésnek.

A kezdeményezés meghirdetését követően már az első napokban is elég sokan álltak elő egy-egy javaslattal, ezekből tegnap már bemutattunk néhányat olvasóinknak, ma folytatjuk a sort.

Bízunk benne, hogy mások is kedvet kapnak és további ötleteket, javaslatokat küldenek be a közlekedés javítása, gördülékenyebbé tétele érdekében.

Emlékeztetjük olvasóinkat: minden beküldő jutalomban részesül, sőt heti nyereményeket is kisorsolunk a kezdeményezésben résztvevők körében. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Viszont most tekintsük meg az újabb javaslatot, melyekkel olvasóink előálltak:

Kandó Ferenc javaslata
A képen látható, eléggé forgalmas útkereszteződésben táblákkal van szabályozva az elsőbbség, nagyon helyesen. A gond csak ott van, hogy korunk "aranyifjúsága" – tisztelet a kivételnek – a képen látható, aránylag szűk teret autóik tesztelésére fordítják. Nyári éjszakákon lehetetlen nyugodtan aludni a környező házakban a fékcsikorgásoktól, a motorzajtól és egyéb kellemetlenségektől. Gondolom, hogy nem vagyok az első, aki ezt szóvá teszi. Télen – csak akkor már nem annyira zavaró, ugyanez történik, ha esetleg hó hull az utakra, és nem elég fürgék a hókotrók, hogy rögtön eltakarítsák. Hogy modern szóhasználattal éljek, a jelzett teret driftelésre használják egyesek.

Szerintem, ha ide építenének egy körforgalmat, az véget vetne az ilyen nemű szórakozásoknak és csökkentené a Bujorului utcán száguldozók sebességét is. Figyelembe véve, hogy a környéken iskola és óvoda is működik, sok szülő lenne hálás, hogy gyermekük biztonságosabb körülmények között jut el az oviba, iskolába és onnan haza. Mivel több baleset is történt ebben az útkereszteződésben, jó lenne gyalogátkelő felfestése (legalább a Bujorului utcai szakaszra), valamint táblákkal való kijelölése is.



Fischer Klaus Szabolcs javaslata
A következő javaslattal szeretném a város közlekedését gördülékenyebbe tenni: A Láncos templom előtti kereszteződésben a Nagypiac felől közlekedő és a törvényszék irányából közlekedő autók jelzőlámpája egyszerre zöld, ami miatt a Nagypiac felől közlekedők nehezen tudnak átjutni zöld jelzésnél, mivel elsőbbségadásra kötelesek a Láncos templom mellől közlekedőkkel szemben. A javaslatom az lenne, hogy ne legyen egyezerre zöld az e két irányból közlekedők forgalom irányító lámpája, hanem kapjanak külön zöld jelzést. Ezt úgy lehetne gyakorlatba ültetni, hogy a gyalogátkelők idejéből elvesznek 2-3 másodpercet/átkelőkként és azt megkapnak a törvényszék utcájából közlekedő autósok, mivel onnan kevesebben jönnek! Ezzel szerintem elenyészően növekedne a várakozási idő a többi a kereszteződésben levő forgalom irányító lámpánál és gördülékenyebben lehetne közlekedni zöld jelzésnél Nagypiac felőli útról, mivel senkinek nem kellene elsőbbséget adni!

Gönczy Balázs javaslata
Javaslatom a közlekedés biztonságosabbá tételére irányul: Szatmárnémeti azon jelzőlámpával irányított forgalmú kereszteződéseiben, ahol a jobbra kanyarodáshoz különálló, zölden villogó jelzőlámpaegység tartozik, a jobbra haladást megengedő villogás csak abban a pillanatban (!) áll le, amikor a gyalogátkelés zöld jelzést kap. Különösen veszélyes ez abban az esetben, amikor az autós előtt közvetlenül, a jelzőlámpa tövéből (szabályosan, zöld jelzésre) elinduló gyalogos keresztezi az autós útját. Az autós, ha az utolsó zöld villanással egyszerre lép be a kereszteződésbe, rögtön az úttesten találhatja az átkelő gyalogosokat, akár két különböző zebrán is (ahogy a mellékelt ábrán látható, 1. és 2.). Példaként a Iuliu Maniu - Stefan cel Mare - Jean Calvin téri kereszteződést mellékeltem, de ugyanez a helyzet a Megyei Múzeum előtti kereszteződésben, a Vasile Lucaciu és a Traian sugárút találkozásánál. Azt javasolnám, hogy a jobbra haladást megengedő zölden villogó jelzés 3-5 másodperccel azelőtt aludjon ki, mielőtt a gyalogosok zöld jelzést kapnak.  

Szabó Károly javaslata
Sokszor használom a személygépkocsimat a városban és azok táborában tartozom, akik díjazzák a körforgalmakat. Nekem az összes körforgalom tetszik, ami a városban van. Így a közlekedés biztonságos és folyamatos.
Volna ugyanakkor egy javaslatom is: a Mileniului és a Ceahlaului utcák kereszteződésében (a Sport szálloda mellett) egy körforgalmat kiépíteni, mivel a Ceahlaului utcán a Zárda felől jövet nehéz előre menni, illetve bármelyik irányba kanyarodni, annak ellenére, hogy ott egy (kicsi) tükör van kihelyezve. Szerintem hely van bőven. Köszönöm.

Forrasi Gyöngyi javaslata
Lenne egy aprócska javaslatom a Károlyi úttal kapcsolatban: az Auchan irányából haladva a város felé van két közlekedési lámpa, egyik a Brandusa–Károlyi út–Arinului kereszteződésében, másik kb.200 m-rel bennebb, a CEC mellett. Ez a két lámpa nem szinkronban működik, azaz, ha pirosat kapunk az első lámpánál, kivárjuk, amíg zöldre vált, aztán mielőtt odaérnénk a második lámpához, akkor az is pirosra vált. Talán, ha szinkronban lennének, kicsit gördülékenyebb lenne a haladás a Károlyi úton.

Ne feledje, ha önnek is van egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlete, jelezze azt nekünk. Küldjön e-mailt a szatmar@szatmar.ro e-mailcímre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: